Sasušenje žitarica

Kao dete sa sela, čiji otac se bavi poljoprivredom (iz hobija, kako on sam često kaže), imam priliku da slušam o različitim problemima sa kojima se susreće. Na žalost, osim da saslušam, najčešće nisam od neke pomoći. Međutim, u jednoj situaciji sam uspeo da rešim problem.

Evo o čemu je bilo reči: poljoprivredni prizvođači često imaju problem da shvate zašto im se na otkupu njihove pšenice, kukuruza ili druge robe prilikom predaje ukoliko je vlaga veća nego što je dozvoljeno po SRBS-u ne skida samo razlika u vlagi neko je to uvek nešto malo veći procenat. Pošto su ovi procenti bili različiti i na otkupnom listu moga oca, a njemu to nije bilo jasno, uzeo sam papir i olovku i počeo da računam. Continue reading

Bitka sa administracijom

Dolaskom vaše bebe na svet dobijate nove obaveze: promena usranih pelena, buđenje u sred noći i ljuljanje do besvesti, kupanje koje ne možete da preskočite zato što vas boli glava, i slične stvari. Sve su ovo slatke muke koje će vas okupirati. Na žalost, pored njih postoje i one koje nisu tako slatke, ali su takođe obavezne. To su poslovi sa državnom administracijom vezani za prijavljivanje bebe. Hvatanje u koštac sa ovim zadacima nije nimalo lak posao, posebno ako ni ne znate šta treba uraditi, poput mene.

Od prijatelja sam, na sreću, dobio spisak stvari koje tata treba da uradi u prve 2 nedelja po bebinom rođenju. Ovaj tekst već dve godine kruži po Novom Sad-u i mnogima je ubrzao rešavanje ovih problema. Spisak sam ažurirao u skladu sa stvarima koje su se u međuvremenu izmenile i tako izmenjenog ga i objavljujem.

Napomena: Ovaj spisak je čisto informativne prirode, pa ga tako i koristite. Za sve detaljne obaveze obratite se nadležnim institucijama. Continue reading