Kao što bi rekao papagaj…

Posle 4 dana ovogodišnjeg Exita (ako izuzmemo nastup Mike i Faith No More) celokupan doživljaj se može opisati u naredne dve slike:

Konačno sam skinuo narukvicu.

Bolje da sam ostao kući, ne bih morao patike  da perem.

Više komentara nije zaslužio.

Exit kul narukvice za opuštanje i uživanciju

Novi sistem ulaska na ExitFestival značajno je promenjen. Umesto regularnih karata uvedene su narukvice. Moje mišljenje je da bi imali mnogo više zadovoljnih posetilaca da su ostavili i regularne ulaznice i narukvice, pa da možemo da biramo koju ćemo koristiti.

Mene lično nervira licemerje koje proizilazi iz objašnjenje da organizatori nekom čine uslugu, a u stvari  samo dodatno maltretiraju sve sa ovakvim postupkom. Ovakav vid ulaznica koristi se na svim velikim festivalima u svetu i se njime se jednostavnije reguliše ulazak na festival, kao i čuvanje same ulaznice.

Čuvanje ulaznice treba da bude lična stvar. Ono što ja vidim kao razlog za uvođenje ovih narukvica je samo povećanje kontrole ulaska na festival, ali ne i pojednostavljivanje istog što bi trebalo da bude cilj. Ono što se dobilo sa ovakvim postupkom je dodatno maltretiranje posetilaca koji ne vole da nose narukvice bilo koje vrste. Na žalost ja sam jedan od njih i zato ovo pišem.

Sistem ulaska na festival ovim nije poboljšan. Postojanje bar koda na narukvici, nam sugeriše da se ništa ne menja, tako da i ove godine očekujemo skeniranje bar kodova, redove, pretresanja i slične gužve.

Narukvica bi trebala da omogući više jednostavnih i nesmetanih ulazaka na festival. O većem broju ulazaka na festival možemo da zaboravimo u startu, al sa time smo se pomirili još odavno.

Pa se opet postavlja pitanje: Zašto je uveden sistem ulaska narukvicama?

“Zato što je po praksi svih ostalih festivala sveta potpuna personalizacija kupaca neohodna s obzirom na aspekte bezbednosti. Prelaskom na narukvice, Exit prestaje da bude jedini festival koji koji ih nije koristio i preuzima model koji imaju svi ostali festivala na svetu.” (više)

Meni nije jasno koji su to aspekti bezbednosti, ali to tako kul zvuči.

Nekome je možda jednostavnije da čuva narukvicu nego kartu. Ja, kome smeta i ručni sat da nosi, nisam jedan od njih. Meni je bilo jednostavnije da stavim kartu u novčanik i da je čuvam u torbici. Narukvicu mogu zakačiti i pokidati negde usput i karta tada prestaje da važi.

O udobnosti nošenja ove narukvice neću ni pisati. Sve se vidi sa slike.

Za kraj citiraću deo teksta sa sajta ExitFest.org

“…uživanje podrazumeva i kul narukvicu koju ćete nositi tokom četiri festivalska dana (a verovatno i duže)…” (više)

Citat malo izvučen iz kontektsta, ali i dalje prenosi poruku debilizma, poput onog koji se može čuti u TopShop reklamama.