in Dešavanja

Zmajevi su opasni i kad ne bljuju vatru

Godine 1909. država Srbija nabavila je 3 balona i obavila prvi zvaničan let. Te iste godine formirana je Srpska avijacija. Jučerašnji aeromitnig Batajnica 2009 posvećen je obeležavanju 100 godišnjice ovih događaja.

Aviončići

Miting je bio odličan. Avioni su pravili akrobacije u skladu sa svojim mogućnostima, helikopteri su demonstrirali svoje sposobnosti, jedino što je prikazana tehnika zastarela 20-tak godina.

Naša vojska je predstavila svoje avione, MIG-21, Galebove, MIG-29, i ostale na kojima su nekad leteli. Neke od ovih aviona vreme je pregazilo, a neke će uskoro pregaziti. Ostaje nam da se tešimo da ni gosti nisu pokazali ništa superiornije modele. Uglavnom su to bili školski modeli uz nekoliko izuzetaka.

Gromovnik

Mene je lično oduševio zvuk MIG-29 aviona. Kada proleti, pomisliš Ilija Gromovnik se probudio, pa ga juri, a stomačni mišići posetilaca počnu da igraju, kao da su u diskoteci. Jedino mi je žao što imamo samo dva operativna aviona ovog tipa, pa se odmah setim onog vica kad general naređuje:

– Podignite MIG-ove u vazduh!

– Jel oba? – odgovara vojnik

Takođe španski duo, koji je nastupio u transportnom avionu srednje veličine C-295 , je imao interesantan nastup sa veoma atraktivnim sletanjem. Više interesantnih sletanja imali su i dečiji zmajevi, koji su bez greške pogađali glave posetilaca. Jedan od njih aterirao je i na moj kačket.

18_ljudi3

Najsvetlija tačka u celoj priči je organizacija samog događaja. Avioni su se smenjivali na nebu jedan za drugim. Čim bi jedan započeo sa svojim akrobacijama, sledeći je već bio spreman da poleti, tako da pauze između nastupa praktično nisu ni postojale.

Ako zanemarimo sitnice, lepo sam se proveo 😉

Postavimo za kraj još nekoliko slika:

Zastava i zmaj

Vrtirep

Gazela

Mechanic

Write a Comment

Comment