in Knjige

Kako biram knjige za čitanje?

Godinama unazad, početkom godine definišem sebi cilj šta naredne godine želim da pročitam. Pored tipa knjiga koje želim pročitati, definišem i neku minimalnu količinu koju želim pročitati.

Definisanje broja pročitanih knjiga, nije nešto što može biti uzeto kao jednoznačna mera, zato je bolje da korisimo broj pročitanih stranica. Ali ni u ovom slučaju ne treba da se držimo čisto definisanih brojeva, jer pročitati jednu knjigu od 500 strana nije isto što i pročitati 5 knjiga od 100 strana. Zato ja svoje ciljeve u vezi sa čitanjem, definišem kombinacijom ovih parametara.

Kad zadajem sebi zadatak za čitanje, trudim se da zadati broj knjiga/strana bude realan. Ponekad se ipak desi da precenim sebe i svoju volju za čitanje, pa na kraju ne uspem da ispunim cilj koji sam postavio. Ali bez obzira na to, cilj uvek treba da je postavljen malo više od realnih mogućnosti, kako bi smo na kraju dali svoj maksimum, a kad ispunimo 70% od definisanog, možemo smatrati da je vreme za postavljanje novog cilja.

Da li je to neko spomenuo OKR?

Prosečno godišnje pročitam oko 3.000 stranica, što predstavlja između 10 i 15 knjiga. Početkom ove godine definisao sam sebi zadatak da pročitam 15 knjiga, odnosno 3000+ stranica. Postavio sam i jednostavan uslov da ne budu sve edukativne, nego da pročitam barem jednu knjigu iz žanra beletristike, na svake tri publicističke knjige. Taj cilj sam i ostvario: 15 knjiga i 3700+ pročitanih stranica.

Šta planiram da čitam u 2021?

U narednoj godini želim manje da čitam, ali više da pišem. Tako da ću konkretne ciljeve za čitanje malo da smanjim. Novi plan mi je da pročitam: 10+ knjiga, odnosno 2500+ stranica.

Posao kojim se bavim, zahteva konstantno usavršavanje. Zato uvek na početku biram knjige koje će me zadržati u toku sa dešavanjima iz oblasti predutništva i programiranja. Meni je uvek zanimljivo da saznam na koji način su se određene značajne ličnosti izborile sa problemima s kojim su se susretale, zato biram da pročitam i jednu (auto) biografiju naredne godine.

Oblasti lepe književnosti predstavlja pravu hranu za dušu i bogati naš govorni rečnik, pored toga knjige mogu imati veoma zanimljive priče. U narednoj godini zato želim da pročitam barem jednu knjigu koja se smatra klasikom književnosti, jednu iz oblasti sajber pank žanra, jednu knjigu nekog savremenog pisca i najmanje jednu avanturističku knjigu koja će me odvesti na neka daleka i uzbudljiva putavanja, makar i u mislima.

Pored knjiga koje odaberem planski da pročitam, uvek ostavim i malo prostora, za neku knjigu za koju saznam onako usput a koja me u momentu zainteresuje.

Ukratko ovo predstavlja moj plan šta želim da čitam naredne godine. Koje sam konkretne knjige odabrao za narednu godinu neću sada da vam otkrijem, za to ipak morate da sačekate sledeći decembar.

Write a Comment

Comment