in Svašta nešto

Kako je otpornik.com postao sexy sajt

Odabir imena za novi web sajt nije ni malo lak posao. Postoji nekoliko aspekata na koje treba obratiti pažnju prilikom izbora, ali i kada se vodi računa o svemu, greška se može provući potpuno nezapaženo. Ovo nije tekst koji će vam objasniti kako da odabrete pravo ime za vaš sajt, nego ću vam ispričati kako je nastalo ime za moj prvi sajt i kakvu sam grešku tada napravio, a taj me problem i danas prati.

omko

Početkom 2006. godine u razgovoru sa kolegama sa fakulteta, zaključili smo da na srpskom jeziku ne postoji adekvatan sajt iz elektronike koji bi se nama svideo. Ove web prezentacije uglavnom kopiraju tuđe šeme iz elektronike i imaju vrlo malo orginalnog sadržaja. Kako smo bili ekipa sa viškom entuzijazma dogovorili smo se da napravimo jedan sajt koji bi bio „po našoj meri“.

U tom momentu bio sam svestan da je u samom startu neophodno odabrati adekvatno ime, jer će nas ono obeležiti i kasnije ga neće biti jednostavno zameniti. Tako je u startu moralo zadovoljiti sva pravila koja su nam bila poznata u tom trenutku.

Posle mnogih varijacija na temu elektronike, od kojih se nijedna nije pokazala valjana, do sadašnjeg imena se došlo sasvim slučajno. Posle provere slobodnih domena na temu dioda, tranzistor i slično, došao je red i na otpornik. Vidim, već pogađate šta se desilo! Domen je bio slobodan. Posle 2 sekunde razmišljanja pomislio sam da je to idealno ime i rešio da ga zakupim. Drugarima se svidelo i tako je nastao sajt otpornik.com.

Ali! Posle izvesnog vremena ispostavilo se da je ime samo dovoljno dobro.

Prvi put sam primetio da nešto nije u redu sa imenom sajta za vreme mog civilnog služenja vojske u jednoj medicinskoj ustanovi. Pristup sajtu mi je bio onemogućen, jer je moguće da sajt poseduje erotski sadržaj. Xaxaxa, otpornik.com i sexy sadržaji. Mislio sam da je ovo greška u njihovom podešavanju servera, jer se takva poruka nigde drugde nije manifestovala.

Sve dok…

Jednog dana u nekoj od laboratorija na Katedri za elektroniku na FTN-u, kolega nije mogao pristupiti sajtu. Deset minuta kasnije utvrdili smo da se ni sa jednog računara iz te laboratorije ne može pristupiti sajtu, ali se iz druge pristupa bez problema. Posle kraćeg razgovora sa administratorom, skrenuo nam je pažnju na ono što je njemu bilo toliko očigledno, a mi nismo videli skoro 2 godine:

– Zabranjen je pristup svim sajtovima koji u svom imenu imaju reči seksulanog sadržaja, a vaš sajt u sebi sadrži reč PORN!

Ovo predstavlja naizgled bezazlenu stvar. Problem je u tome što je mesto odakle smo očekivali veći broj poseta blokiralo ulazak na naš sajt i ko zna koliko još mesta ne dozvoljava pristup zbog toga. Za kraj ostaje nam samo da se tešimo da nismo napravili neku veću grešku prilikom davanja imena, kao što su imena nekih sajtova koja su postala urbane legende na netu :

  • penisland

  • speedofart
  • whorepresents
  • expertsexchange

  • whorepresents

Write a Comment

Comment