in Svašta nešto

Lepe žene i fudbal

Koji sadržaj staviti na sajt koji će se baviti teorijom elektronike, a ne prodajom veš mašina? Bilo je osnovno pitanje koje smo sebi postavljali u proleće 2007, kada smo započeli rad na sajtu otpornik.com. Između raznih oblasti iz elektronike, bio je jedan vrlo interesantan predlog. Mudri je tada, iz šale naravno, predložio da to budu gole ženske i fudbal, jer bez toga nećemo postići ozbiljniju posećenost. Ni sam nije bio svestan, koliko je istine u sebi nosila ta njegova izjava. Ljude ne interesuje elektronika, čak ni one koji je studiraju. To je činjenično stanje; govorim vam iz iskustva. Ali gole devojke i fudbal to je stvar koja interesuje većinu muškaraca na ovoj planeti i pokoju ženu.

Sexy Soccer Girls

Ako se malo razmisli o tome šta jednog prosečnog tinejdžera može da interesuje dolazi se do zaključka da stvari koje zanimaju taj uzrast su sex i fudbal. Zašto fudbal? Pa opet zbog sexa. Klinci misle da ako budu davali golove poput Maradone, imaće veće šanse kod devojaka. Činjenica je da se interesovanje za fudbal zadrži kod ljudi, bez obzira jesu li ili nisu postigli uspeh kao fudbaleri. Ali u kasnijem dobu čovek shvati da su njegovo interesovanja za fudbal i ženino interesovanje za sex obrnuto proporcionalni. Ali to je već neka druga priča.

Interesovanje za seksom nije samo kod pubertetlija, nego je kod svih muškaraca. Zato se može zaključiti da lepe žene i ideja sexa mogu prodati sve. Na ovakav zaključak me je naveo način prodaje internet domena, koji ima Bob Parsons, vlasnik kompanije GoDaddy.

Prodaja domena?

Da, jednostavna prodaja domena. Ukucaš naziv koji te interesuje i ako je slobodan jednostavno ga registruješ. Na tržištu postoji mnogo firmi, koje rade kvalitetno svoj posao, ali potrebno je izdvojiti se od svih njih. Potrebno je biti drugačiji. Bob Parsone kvalitet ne interesuje previše, ali je on čovek koji je svestan uloge sexa u reklamiranju i koristi to maksimalno.

godaddy

Gde gledaš? Koje su joj boje oči? Xaxaxaxa nisi ih ni primetio. A logo?

Zašto je sekst toliko bitan u reklamiranju i zašto se ljudi zainteresovani za proizvode koji se ovako reklamiraju? Možda će nam prva rečenica iz filma Whiped dati odgovor:

„Svatko se ševi sa svakim. To je životinjska priroda.“

Kao čovečanstvo odlučili smo se na monogamne veze (u većini delova sveta) i na potiskivanje naše životinjske prirode. Stimulisana provokativnim reklamama izbija na površinu i mamac je zagrižen. Ostaje još izvaditi pare iz novčanika za…

Neko može da kaže da je seks precenjen; da izgleda mnogo značajniji kada ga nemaš; ali tako nešto može da priča samo onaj ko ga nema, pa pokušava da se uteši. Takva osoba je odličan potrošač ovakvih reklama.

Seks je bitan, to je nemoguće osporiti. Kad prestane da bude bitan neće više biti ni ljudi.

A dok se to ne desi biće odlično sredstvo za marketing.

Write a Comment

Comment