in Svašta nešto

Bitka sa administracijom

Dolaskom vaše bebe na svet dobijate nove obaveze: promena usranih pelena, buđenje u sred noći i ljuljanje do besvesti, kupanje koje ne možete da preskočite zato što vas boli glava, i slične stvari. Sve su ovo slatke muke koje će vas okupirati. Na žalost, pored njih postoje i one koje nisu tako slatke, ali su takođe obavezne. To su poslovi sa državnom administracijom vezani za prijavljivanje bebe. Hvatanje u koštac sa ovim zadacima nije nimalo lak posao, posebno ako ni ne znate šta treba uraditi, poput mene.

Od prijatelja sam, na sreću, dobio spisak stvari koje tata treba da uradi u prve 2 nedelja po bebinom rođenju. Ovaj tekst već dve godine kruži po Novom Sad-u i mnogima je ubrzao rešavanje ovih problema. Spisak sam ažurirao u skladu sa stvarima koje su se u međuvremenu izmenile i tako izmenjenog ga i objavljujem.

Napomena: Ovaj spisak je čisto informativne prirode, pa ga tako i koristite. Za sve detaljne obaveze obratite se nadležnim institucijama.

Prve dve nedelje gledano sa Tatine strane posle rođenja bebe

Priprema dokumentacije

Dok je beba još u maminom stomaku mama treba da izvadi:

 • Izvod iz knjige državljana (ne stariji od 6 meseci – stariji ne prolazi svuda, probao sam)

Napomenuti da je za regulisanje porodiljskog dodatka ili bio šta vezano za dete, tada se ne plaća taksa.

NapomenaUvek kod sebe imati hemijsku olovku!

Beba i mama su u Betaniji, a ti im donosiš stvari

Ovo je naravno zvanično zabranjeno, ali svi to rade. Od klope je dozvoljeno donositi samo plazma keks i vodu, i to je mami sasvim dovoljno. Voće i šunku zaboravite. Nekad ćete morati da nabavite silikonske bradavice, pumpicu za izmlazavanje i slične stvari. Procedura za dostavljanje je uvek ista: na kesi napišete broj sobe i broj mobilnog od mame i ostavite kesu kod dežurne sestre na prijemu.

Sestre možete častiti kafom i čokoladom, ali niste obavezni; paket će stići do vaše supruge svakako.

U slučaju dodatnih provera mama i beba, čak i ako je sve u redu ostaju u Betaniji 4-6 dana. Mamu uvek možeš videti kroz staklo na požarnim stepenicama i kroz prozor, a možda i bebu. Ako je povoljan trenutak i podmažeš li odgovarajuću sestru, možeš videti mamu i bebu uživo, što je naravno nije dozvoljeno, ali mnogi to rade.

Mama i Beba izlaze napolje 3 – 5 dan ako je sve u redu

Po dolasku u Betaniju neophodno je prijaviti se na šalteru. Sve je organizovano neverovatno haotično. Sve mame i bebe se otpuštaju u toku pola sata, ali čekanje može da potraje i 2-3 sata dok mama i beba izađu ako je gužva. Ovo se dešava zato što doktori pišu otpusne liste samo jednom u toku dana. Ovo stvara neverovanu gužvu koja normalno pokvari svečani trenutak. Sestre koje poznaju pojedine trudnice ili su podmazane, će prvo izvesti te trudnice sa kojima su u vezi, te se može desiti da cimerku vaše žene izvedu napolje, a vašu ženu tek za 20 min ili 2 sata. Ovo kašnjenje je dovoljno da vaša žena pod uticajem hormona doživi napad plača.

Saveti da ovo lakše prebrodite je da:

 • podmitite sestru koja treba da je izvede. Čokolada bombonjera, kafa.
 • kažete ženi da ćete sačekati dok se raziđe gužva i tek onda se prijaviti za otpuštanje.

Fotografisanje za građanski list je organizovano u prostoriji za otpuste. Ako se fotografišete slike mame sa bebom može izaći u novinama. Mi se nismo fotografisali (kad mi slika bude izlazila u novinama hoću da je na naslovnoj strani).

Očekuje se da sestra koja oblači vašu bebu na otpustu bude darovana: kafa, čokolada, cuga, cigare, itd. Opet nije obavezno.

Ideš po upute za Gatrijev test i ultrazvuk kukova. 1-2 dana po izlasku

Po zakonu, sve bebe moraju da idu na Gatrijev test. Za njega će vam trebati uput. Uput se dobija kod pedijatra. Kod pedijatra ideš prvi put, pa po zakonu možeš da biraš gde ćeš tvoj beba ići. Pri tome se raspitaj gde su dobri doktori, gde nije gužva, gde ti je blizu i tako dalje. Prvi put kada odeš kod pedijatra, bebi će otvoriti karton. Zamoli doktorku da ti odmah da uput i za ultrazvuk kukova.

Pri tom ponesi:

 • Maminu knjižicu
 • Bebinu otpusnu listu.

Prilikom ove posete porazgovaraj  sa sestrama, možda možeš odmah da zakažeš i prvi pregled i prvu vakcinu. Ja sam tako uradio, jer su gužve velike.

Odlazak kod matičara 4-5 dana nakon izlaska

U Železničkoj ulici.

Odlaziš kod matičara 4 ili 5 dana nakon izlaska Mame i bebe iz Betanije. Proveri telefonom (021/6622-767 lokal 13) pre nego što odeš da li su dostavljene prijave o rođenju deteta iz porodilišta.

Odlaziš kod matičara soba 4, prvi sprat da prijaviš dete i da mu/njoj daš ime. Pri tome ponesi:

 • Venčani list
 • Državljanstvo ženino
 • Državljanstvo svoje

Nakon ovoga potrebno je samo 6 do 10 dana da oni pošalju papire u MUP koji smišlja JMBG i šalje papire nazad kod matičara. Ovde pomaže veza u MUP-u (meni nije pomogla, ali nije ni trebala bilo je brzo gotovo).

Napomena: ovde državljanstva prolaze i koja su starija od 6 meseci, ali možda se promeni ubuduće. Uglavnom se svi dokumenti nose samo na uvid.

Gatrijev Test druga nedelja 8-9 dan

Na ovaj test ide se u dečiju bolnicu (preko puta poliklinike).

To je test za štitnu žlezdu traje kratko i za njega je potreban uput prethodno izvađen kod pedijatra. Preporučljivo je ići taksijem ili da vas neko vozi, pošto je u blizini dečije bolnice jako veliki problem da se parkiraš. Pitaš na informacijama gde da ideš, sve traje kratko i nema gužve. Ovde odmah možeš zakazati ultrazvuk kukova osim u slučaju da ideš privatno. Za ovo poslednje ti ne treba ni beba, ni mama već možeš sam.

Pri tom ponesi:

 • Uput koji si dobio kod pedijatra.

Izvod iz matične knjige rođenih – 10-15 dan

1. Odlazak kod matičara

Nakon 6-10 dana od prvog odlaska kod matičara,  ti si nazvao i rekli su ti da možeš da dođeš po izvod iz matične knjige rođenih. Odlaziš kod matičara, ovoga puta u šalter salu gde ti daju jedan primerak izvoda iz matične knjige rođenih.

2. Odlazak u Gradsku kuću

Tebi treba još najmanje 5 primeraka bebinog izvoda iz matične knjige rođenih, zato fotokopiraš izvod u 6 primeraka (jedan će ostati u gradskoj kući).

Potrebno:

 • tvoja lična karta
 • 6 fotokopija izvoda iz matične knjige rođenih
 • orginal izvod iz matične knjige rođenih na uvid
 • zahtev za roditeljski dodatak (kupiš ga u fotokopirnici, odmah levo kad uđeš u Apolo centar, pored Gradske kuće)

Popunjen zahtev i fotokopije nosiš u Gradsku kuću da ti overe fotokopije (ukoliko ne popuniš ovaj zahtev, overa košta oko 2000 dinara).

Odlaziš u MUP pokrajinski

Treba da prijaviš bebino prebivalište. Gužve su odvratne i neka ti je bog u pomoći, zato se dobro pripremi sa živcima i ponesi neku pitku literaturu za prekraćivanje vremena.

Potrebno je predati:

 • Formular za prijavu prebivališta. Tamo ga kupiš. 25 din
 • Izvod iz matične knjige rođenih. (orginal na uvid)
 • Ličnu kartu
 • oko 250 dindži tamo piše na koji račun.
 • Hemijsku olovku

Napomena: To je šalter odmah desno i za novorođenčad NIJE POTREBAN ugovor o vlasništvu stana.

Odlaziš u Centar za socijalni rad

Centar se nalazi na Bulevaru kralja Petra, pored doma zdravlja u Zmaj Ognjena Vuka.

Treba ti papir na kome piše da ti izdržavaš svoje dete. Ovaj papir ti treba da bi dobio lovu od grada. Formular koji treba da popuniš možeš uzeti ili tamo ili ga mame dobiju još u školici za trudnice.

Pritom ponesi:

 • Fotokopiju Mamine lične karte.
 • Maminu ličnu kartu.
 • Bebin izvod iz knjige rođenih.
 • Fotokopiju o prijavi prebivališta iz MUP-a

Odlaziš u Upravu za dečiji dodatak

Ovo je na uglu Sremske ulice i Maksima Gorkog (ne znam tačno koji broj – pored Banjalučkog ćevapa)

Podnosiš zahtev za dodatak od Republike Srbije. Formular koji tamo dobijaš popunjavaš kao da tvoja žena popunjava. Nju naravno potpisuješ.

Ponesi pri tome:

 • Bebin izvod iz matične knjige rođenih (overena fotokopija + orginal na uvid)
 • Uverenje od državljanstvu RS Majke orginal ne stariji od 6 meseci
 • Lična karta majke i fotokopija
 • Prijava prebivališta deteta iz MUP-a
 • Fotokopiju overene zdravstvene knjižica majke
 • Uverenje centra za socijalni rad

Kad završiš kažu ti: za 2 meseca idi na poštu da digneš pare.

Odlaziš u Skupštinu Grada

Žarka Zrenjanina 2 (preko puta Izvršnog veća).

Ovde podnosiš dva zahteva za dodatak: za pokrajinski dodatak i gradski. Formulare koje je potrebno popuniti možeš dobiti tamo ili će tvoja žena da ih dobije u školici za trudnice. Žena koja tamo radi će insistirati da tvoja žena potpiše formulare.

Ponesi:

 • DVA primerka fotokopije ženine lične karte
 • DVA primerka fotokopije Štedne knjižice iz poštanske štedionice (ili iz bilo koje banke, bitno je da se vidi žiro račun).
 • Jedan original izvoda iz matične knjige rođenih (na uvid).
 • Dve overene fotokopije izvoda iz matične knjige rođenih.

Vadiš bebi lekarsku knjižicu

Ideš u Socijalno. Potrebno ti je:

 • Tvoja lekarska knjižica
 • Jednu fotokopiju o prijavi prebivališta iz supa
 • Jednu overena fotokopiju izvoda iz matične knjige rođenih
 • Formular koji dobiješ u firmi – Popunjavanje ovog formulara je bolje prepustiti službeniku sa šaltera iz socijalnog

Druga opcija je da vidiš sa vlasnikom firme (pretpostavljenim) da ti njihove knjigovođe srede sve (ja sam tako odradio).

Idete na prvi pregled i prvu vakcinu

Posle mesec dana (6 nedelja) idete na prvu vakcinu i prvi pregled. Ti odlaziš prvi da uzmeš broj tj. da zakažeš kada ćete doći. Bolje otići par dana ranije i zakazati kada ti odgovara.

Napomena: Ja sam ovaj pregled zakazao odmah na početku kad sam išao po uput za Gatrijev test.

Pregled traje kratko: dužina,  težina, vakcina Hepatitis B (revakcinacija, jer je prvu beba dobila u porodilištu) 10 min i kraj.

Zakazuju vam odmah termin za sledeću vakcinaciju na dva meseca.

I to je sve sa administracijom za sada. Kad krenete u inistranstvo sa bebom i/ili kad beba krene u školicu tada će biti novih igranki sa papirima, a dotle uživajte u svakom trenutku sa detetom.

Write a Comment

Comment